БАНСКО

Тур гайд

Градът е разположен в подножието на величествената Пирин планина на 925 м надморска височина. Един от най-големите зимни ски курорти в страната и региона с 16 ски писти и обща дължина на пистите 75 км, оборудвани с машини за изкуствен сняг, осветление, кабинков и седалкови лифтове и ски влекове. В града има и открита ледена пързалка. Близо до града започва националният парк Пирин. През Банско протича река Глазне. Климатът е планински и позволява задържане на снежната покривка от декември до април, а алпийският характер на Пирин планина обезпечава отличните условия за професионален и любителски ски спорт.

В местността „Старото градище”, на около 4 км югозападно от гр. Банско и в местността „Юлен” (по течението на р. Дамяница) са разкрити останки от антични крепости. В близост до м. „Старото градище” са разкрити и тракийски надгробни могили. Предполага се съществуване на средновековното селище в м. „Св. Троица“. Югоизточно от гр. Банско се намират останките от късносредновековните църкви “Св. Георги” и “Св. Илия”.

Официален сайт на Община Банско –  www.bansko.bg

Културен туризъм

В града има поредица музеи и уникална Възрожденска архитектура на които можете да се насладите. Традиционно се провеждат фестивали на открито като Джаз фест, фолклорни и др. В района на Банско има няколко уникални църкви от 17 век – „Света Троица” която с камбанарията си е символ на града, „Писаната църква”, „Св.св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ в Добърско и „Успение Богородично” в Добринище.

Голф

Само на 4 км от Банско се намира голф комплекса „Пирин голф & Кънтри Клуб” с 18 дупки на площ от 150 хектара, носещо името на Ian Woosnam и оборудвано с най-модерна видео техника за тренировки. Комплексът предлага голф академия за напреднали и начинаещи, както и програми за деца сред прекрасната природа в подножието на Пирин.

Забележителности

Банско е привлекателен туристически център.  Парк Пирин, който е под защитата на Юнеско е уникален със своите върхове от по над 2500 м, ледникови езера и морени. Има 20 маркирани маршрути за пешеходен туризъм с дължина 370 км. В района има множество минерални извори, които го правят привлекателна СПА дестинация.